torstaina, joulukuuta 15, 2011

15 - Sytykekävyt.

Tässä on hauska ja helppo ohje. Vielä kerkeää värkätä vaikka pukinkonttiin ihmiselle, jolla on puilla lämpenevä sauna tai takka. Sytykekävyt toimivat nimensä mukaisesti tulen tekijän apureina.

Sytykekäpyjen tekemisen pääraaka-aineina toimivat metsästä kotiin kannetut kävyt. Omat käpyni kulkeutuivat viime viikonloppuna taskussa Korpilahden Oravivuorelta ja kuivahtivat sekä avautuivat saunassa paperipussissa muutaman päivän ajan. Toinen raaka-aine on valkoinen kynttilämassa, jota voi ostaa valmiina askartelutarvikepuodeista. Toisaalta sytykekäpyjen ansiosta tarjoutuu oivallinen mahdollisuus päästä eroon myös kotokaappeihin kulkeutumaan jääneistä valkoisista kynttilänpätkistä. Osa kynttilämassasta rouhitaan saksilla tai veitsellä hiutalekokoon. Toinen osa massasta sulatetaan vesihauteessa. Kattilassa kiehautetaan vettä, jonka jälkeen kattilaan upotetaan esimerkiksi vanha säilyketölkki, jonka sisällä kynttilänpalat sulavat kirkkaaksi nesteeksi.

Kävyt upotetaan ensin sulaan kynttilämassaan ja nostetaan sieltä esimerksiksi grillipihdeillä tai vaikka haarukalla sanomalehdelle kuivumaan. Hetken kuivahdettuaan kävyt upotetaan uudelleen steariiniin ja kieräytetään vielä rouhituissa kynttilän murusissa, jolloin ne tarttuvat kävyn pintaan kuin lumihiutaleet.

Valmista! Siitäpä kävyt sopivaan lasiin tai vaikka tapetista tehtyyn pieneen koppaan, sellofaania ympärille, nätti maanläheinen nauha koristukseksi ja mars mars ihmisiä lahjomaan.

Ei kommentteja: