sunnuntaina, joulukuuta 11, 2011

11 - Huopatossut.


Huopuvasta langasta saa virkkaamalla huopatossut. Virkkaamisen jälkeen tuloksena on valtava tossun tapainen tekele. Pesukoneessa tossu huopuu ja kutistuu oikeisiin mittasuhteisiin.

Ohje on Novitan sivuilta.

Lopuksi tossut voi koristella haluamallaan tavalla. Itse virkkasin 5. luukusta löytyvän ohjeen mukaan lumitähden ja ompelin sen kiinni oikeanpuoleiseen tossuun.


Huovutetut tossut

Koko (noin) 37 (38) 39 (40)

Langan menekki: Novita Huopanen kaksinkertaisena 200 g
Virkkuukoukku: nro 10 tai käsialan mukaan

Huomioitavaa
Ohjeessa on huomioitu kutistuminen

Virkkaa tossut kaksinkertaisella langalla. Aloita virkkaaminen tossun kärjestä. Kierrä lanka etusormesi ympäri ja 1.krs: virkkaa näin muodostuneeseen lankalenkkiin 10 ks. Virkkaa krs:t spiraalina eli siirry edelliseltä krs:lta suoraan seuraavalle krs:lle ja merkitse kerroksen vaihtumiskohta aina esim. hakaneulalla. 2.krs: virkkaa 2 ks samaan s:aan, 1 ks seuraavaan s:aan, 2 ks samaan s:aan (= tossun päälliosan keskikohta), 1 ks seuraavaan s:aan, 2 ks samaan s:aan ja lopuksi vielä 5 ks. Kerroksella tuli 3 ks lisää ja työssä on nyt 13 ks. 3.krs: virkkaa 2 ks samaan s:aan, 2 ks, virkkaa 2 ks samaan s:aan (= tossun päälliosan keskikohta), 2 ks, 2 ks samaan s:aan ja lopuksi 6 ks. Kerroksella tuli 3 ks lisää ja työssä on nyt 16 ks. 4.krs: virkkaa 2 ks samaan s:aan, 3 ks, virkkaa 2 ks samaan s:aan (= tossun päälliosan keskikohta), 3 ks, 2 ks samaan s:aan ja lopuksi 7 ks. Kerroksella tuli 3 ks lisää ja työssä on nyt 19 ks. Jatka lisäyksiä tähän tapaan joka kerros vielä 2(2)2(3) kertaa. Jokaisella lisäyskerroksella lisäysten väliin tulee 1 ks lisää. Työssä on nyt 25(25)25(28) ks. Virkkaa vielä ilman lisäyksiä, kunnes kappaleen korkeus on 14(15)16(17) cm. Virkkaa kerroksen vaihtumiskohtaan ja virkkaa vielä 3 ks vaihtumiskohdan yli. Käännä työ ja jatka virkkaamista edestakaisin. Virkkaa 15(15)15(16) ks ja käännä työ. Virkkaa edestakaisin 14(15)16(17) cm. Katkaise lanka, jätä lankaa ompelua varten n. 30 cm. Ompele tossun kantapääsauma. Viimeistele tossun aukon reuna. Virkkaa jokaiseen silmukkaan ja kerrokseen 1 ks (ettei reunaan jää reikiä). Kavenna seuraavalla kerroksella silmukoita tasaisesti niin, että silmukoita jää n. 30. Virkkaa vielä 1 krs ks:ita ja viimeistele reuna kiinteillä ketjusilmukoilla. Varo kiristämästä reunaa liikaa.


Viimeistely
Laita tossujen sisään esim. pakastepussi tasona ja ompele pussi tossuun kiinni puuvillalangalla pitkin pistoin. Muovi estää tossun huopumisen kiinni. Huovuta tossut pesukoneessa. Käytä kirjopesuohjelmaa 40 °C ja tavallista pyykinpesuainetta. Laita koneeseen lisäksi vähän muuta pyykkiä kuten esim. kaksi pyyheliinaa. Varo kuitenkin täyttämästä konetta liikaa. Eri pesukoneissa villa voi huopua eri tavalla. Poista pesun jälkeen muovit. Tossuja voi muotoilla heti koneesta otettua jalassa, sillä villa ei tunnu märältä. Harjaa tossuja kosteana karkealla harjalla.

2 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Aika mainiot töppöset! :) Vitsit kun jaksais alkaa palauttelemaan mieleen virkkuuhommia...

Tää on kyllä oikea hyvänmielen joulukalenteri! Ihana :)

sosuka kirjoitti...

Kiitti! :D Hitsit, kohta se on Annakin virkkuukoukku kädessä. Oishan se huisia, jos immeiset ihan oikeasti näistä mun ilmoille heittämistä ideoista lähtisi jotain toteuttamaankin ihan omin pikku kätösin... ;)