keskiviikkona, huhtikuuta 25, 2012

Noita terveystarkeissa.

Hyviä uutisia terveysrintamalta.


kuva Elina Seppänen

Noita eli Omituinen Källeröinen oli tänään 25.4.2012 Kallioniemen Päivin tarkkailun alla Viitaniemen Eläinlääkäriasemalla. Noidalta tarkistettiin silmät ja polvet sekä röntgenkuvattiin luusto kautta linjan: lonkat, kyynärät, olat sekä selkä lannerangasta kaularankaan, yhteensä neljä kuvaa selästä.

Silmät olivat jo tiedettyjä PPM (Persistoiva pupillaari membraani) -muutoksia lukuunottamatta puhtaat. Tuomio: PPM iiris-iiris, lamina. PPM-muutokset muodostavat rihmojen lisäksi pistemäisen tai levymäisen kalvon (lamina). Noidan molemmissa silmissä silmän värikalvolta lähtee rihmoja toisaalle värikalvoon, rihmat eivät kuitenkaan ulotu sarveiskalvoon tai linssiin, siinä vaiheessa olisi jo vakavasta muutoksesta kyse. Muilta osin Noidan silmät priimat.

Persistoivat pupillamembraanit ovat silmän etukammiossa olevia sidekudos- ja verisuonijäänteitä. PPM on pysyvä ja synnynnäinen tila. Useimmiten PPM ei yleensä aiheuta minkäänlaista ongelmaa koiralle, ainoastaan ne juosteet, jotka kulkevat linssin ja sarveiskalvon välillä voivat aiheuttaa sokeutta. PPM on perinnöllinen silmäsairaus, mutta se on harvoin este jalostuskäytölle. Eläinlääkärin suostumuksella näin ei ole laita Noidankaan tapauksessa. Toki sille etsitään sulho, jolla tätä vaivaa ei olisi taustallaan ainakaan isommassa määrin.

Polvet roplattiin niinikään priimoiksi. Tämän jälkeen Noita pistettiin unille ja Viitaniemen Eläinlääkäriaseman tehokas tiimi kuvasi Noidan läpikotaisin. Kyynärät ja olat ovat kuulemma niin kauniit kuin vain voi olla. Samoin selkä. Minkäänlaisia nikamamuutoksia ei ollut, välilevyt olivat kauniit ja siistit.

Lonkissa oli Noidalla pientä mataluutta. Oikea lonkka oli aavistuksen väljempi, mitä vasen. Kuvat lähtivät Kennelliitto-kierrokselle arviolla B/C. Katsotaan, mitä mieltä Annie Liman on Noidan koivista. Lonkkien nivelpinnat olivat kuitenkin siistit ja kauniit. Näidenkään kanssa tänään 14,8kg painavalla Noidalla ei tule ongelmaa, kunhan ylipainoa ei kerry ylimääräiseksi rasitukseksi kroppaan.

Noita on tänään todennäköisesti lepuuttanut rauhoitteen vaikutuksia pois ja on piakkoin oma riehakas itsensä. Eläinlääkärillä oli hauska seurata, kun tyypin häntä heräsi ensimmäisenä. Vielä ei jaksanut päätä nostaa lattiasta, mutta häntä jo liehakoi. Noita on kyllä huipputypy!

LONKAT

KYYNÄRPÄÄT
Kyynärnivelet ovat tiiviit ja siistit, ei huomauttamista.

OLKAPÄÄT

SELKÄ

2 kommenttia:

Rohto ja Ravja kirjoitti...

Onnea hyvistä tuloksista ja peukkuja myös lonkkatulosten suhteen :) Vertailuksi: Rohto kävi samaisena päivänä puntarilla ja vaaka näyti lukemaa 19.8 kg, vähän enemmän on kertynyt massaa siis velipojalle, joka silti on passelin hoikka mies. Paapa sen sijaan painoi, köh..., 24.5 kg, jotta kevennyslinjalle ;) Paapalta kuvatiiin vasen etunen kauttaaltaan pitempään jatkuneen pienen ontuilun vuoksi. Olka ja ranne puhtoiset, kyynärässä pientä iän tuomaa luupiikkimuodostumaa, joka ehkä selitys ontumalle, ikäisekseen kuitenkin hyvässä kunnossa :)

Anonyymi kirjoitti...

Bravo! Hienoa että sisko on terve : ) eiköhän nuo lonkatkin hyvällä arvosanalla tuu kennelliitosta takas kun kuvissa näyttivät siltä.