torstaina, lokakuuta 23, 2008

14.10.2006, Lunan luonnetesti

- arvioita, tuloksia ja pohdintaa.

Lapikas-foorumilla, harrastukset, tulokset ja tapahtumat –puolella, Lappalaiskoirien luonnetesti, H:ki 27.-28.10.2007 –ketjussa laitettiin vireille kiinnostus, millaisia omia arvioita kukin on tehnyt omasta koirastaan ennen luonnetestiä. Meikäläisellä on Lunasta (Nutukas Illusia) arvioita pidemmältä aikaväliltä. Rinnan asetettuna ne ovat melkoisen kiintoisia.


NUTUKAS ILLUSIA

Mitä arvioin luonnetestissä Lunalle tulevan
12vk, 11kk (7.5.2003), 4v 2kk (9.8.2006),
virallinen testitulos 4v 4kk (14.10.2006)

Toimintakyky: +2, suuri, +2, +1, kohtuullinen, +2
Terävyys: +2, suuri ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua,
+1, pieni…, +1, +3, kohtuullinen…
Puolustushalu: +1, pieni, +3, kohtuullinen, hillitty, +1, +3
Taisteluhalu: +3, suuri, +2, kohtuullinen, -1, pieni, +2
Hermorakenne: +2, suhteellisen rauhallinen, +2, +2, +2
Temperamentti: +2, kohtuullisen vilkas, +2, +2,
+2
Kovuus: +3, kohtuullisen kova, +1, hieman pehmeä, +1, +3
Luoksepäästävyys: +3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin,
+3, +3, +3
Laukauspelottomuus: +, kokematon, +, kokematon,
+, varma, +, varma
yhteensä: +232, +207, +160, +225 pistettä

Kautta ikäkausien parhaiten paikkansa pitivät, hermorakenne, temperamentti ja luoksepäästävyys, huomioon ottaen myös virallisen testituloksen, arvioin ominaisuudet samoiksi. Myös toimintakyky pysyi kautta linjan samantyyppisenä. Terävyydessä ja taisteluhalussa oli eniten hajontaa.

Metkaksi tämän vertailun tekee se, että nimenomaan ne ominaisuudet, joissa on korkein kerroin, jotka tiettävästi ovat heikoimmin koiralle opetettavissa, ovat pysyneet vahvasti samanlaisina, jotta ovat olleet tulkittavissa jo 12 viikkoisesta Lunasta.

Mielenkiintoista on se, että nimenomaan 12 viikkoisena arvioitu ja virallinen testitulos, ovat kaikkein samankaltaisimmat, joskin myös 11 kuisena arvioitu painii samassa sarjassa – riippuen katsantokannasta. Virhemarginaalia peliin tuo, että epäilen, etten ole silloin – Lunan ollessa 12vk, syksyllä 2003 – ymmärtänyt täysin esimerkiksi terävyyden ideaa, mitä se oikeasti tarkoittaa. Tällä hetkellä epäilen vahvasti, että 12 viikkoisena Lunan terävyys olisi ollut suuri…Arviot ovat kuitenkin aikansa kuvia ja sen aikaista tulkintaa, joten julkaisen mahdollisista virhetulkinnoista huolimatta. Kaikkeen tuomarointiin liittyy inhimillisen tulkinnan mahdollisuus ja siitä aiheutuvat virheet.

Tämä näkyy myös laukauspelottomuuden arvioinnissani. Luulin, että automaattisesti se, ettei koira ole kuullut laukauksia tai niihin opetettu, tarkoittaa sitä, että koira on laukauskokematon. Edelleenkään Lunaa ei ole laukauksiin siedätetty, mutta niinpä se vain luonnetestissä leimattiin kuuroksi… Eikä Luna ole arjessa ikinä, pentunakaan säikkynyt ääniä millään tavalla.


SISARUKSET

Huomionarvoinen ja sinänsä kiintoisa on myös se, kun 9.8.2006 arvioin Lunaa 4v 2kk iässä – sain ylläolevan, vihreällä kirjatun tuloksen, joka on TÄYSIN SAMANLAINEN minkä Lunan veli Leevi (Nutukas Intomieli) haki keväällä 2006 ja jonka tulokset, eri osa-alueiden pisteytykset sain tietooni vasta 16.8.

Rinnan vielä sisarusten Leevin ja Lunan viralliset luonnetestitulokset.
Tuomaripari oli sisaruksilla sama, Bengt Söderholm & Jorma Piiroinen

Nutukas Intomieli ”Leevi”, Nutukas Illusia ”Luna”

Toimintakyky: +1, kohtuullinen, +2, suuri
Terävyys: +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua,
+3, kohtuullinen…
Puolustushalu: +1, pieni, +3 kohtuullinen hillitty
Taisteluhalu: -1, pieni, +2, kohtuullinen
Hermorakenne: +2, suhteellisen rauhallinen, +2
Temperamentti: +2, kohtuullisen vilkas,
+2
Kovuus: +1, hieman pehmeä, +3, kohtuullisen kova
Luoksepäästävyys: +3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin,
+3
Laukauspelottomuus: + laukausvarma, + laukausvarma
yhteensä +160, +225 pistettä

Jälleen kiinnostava seikka, samat ominaisuudet – hermorakenne, temperamentti, luoksepäästävyys – vastaavat toisiaan täysin. Samat ominaisuudet, joiden kertoimet ovat suurimmat ja joihin ei koulutuksella ja kokemuksilla juuri pääse vaikuttamaan.

Mitä päättelemme tästä?

2 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Olisiko tuossa otsikossa vuosi väärin? Eihän Luna vuosi sitten käynyt testissä, päättelen siitä, että vuosi sitten Umbra oli puolivuotias ja silloin Luna oli jo testeissä käynyt. Olisiko vuosi 2006?

sosuka kirjoitti...

Olet oikeassa. :) Vuosi oli 2006...